Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

9 YILDAN BERİ BİTİRİLMEYEN KIRIK TÜNELİ KIRILIYOR MU, BUNCA GECİKME NİYE’’ ‘’CUMHURBAŞKANI KIRIK TÜNELİ 2025 YILINDA BİTECEK DEMİŞTİ’’

       ESKİ İL GENEL MECLİS ÜYESİ HASAN KANSIZOĞLU’’ KIRIK TÜNELİ
       ESKİ İL GENEL MECLİS ÜYESİ HASAN KANSIZOĞLU’’ KIRIK TÜNELİ KIRILIYOR MU. BUNCA GECİKME NİYE’’
    ‘’CUMHURBAŞKANI KIRIK TÜNELİ 2025 YILINDA BİTECEK DEMİŞTİ’’
                               İSMET KÖSOĞLU
İKİZDERE-Rize-Erzurum karayolunda yıllardır yapımları devam eden projelerin sekteye uğraması yöre insanını bıktırdı. Ovit Tünelinden sonra karayolu üzerinde yapımına 2016 yılında başlanan ve halen delinemeyen 7200 metre uzunluğundaki KIRIK Tüneli için son yapılan açıklamalar tepki çekti.
    KIRIK Tünelinde delme çalışmasının çok yavaş devam ettiğini söyleyen Rize MHP eski İl Genel Meclis Üyesi Hasan Kansızoğlu bir açıklamada bulundu. Tünel yapımının yılan hikayesine döndüğünü söyleyen Kansızoğlu’’ Kırık Tüneli delinmeye 2016 yılında başladı. Fakat 9 yıldır bitirilemedi. Erzurum’dan konu hakkında görüştüğüm dostlar Tünelle ilgili Ankara Üniversitesi’nden konunun uzmanlarının hazırladığı rapor ise endişe verici. Rapora göre tünelin bazı yerlerinde su biriktiği, kırıklar yaşandığı ve ileride de obruklar meydana gelebileceği açıklanmış.
     Erzurum İspir ile Rize İkizdere ilçeleri arasında, Ovit Tüneli’nin devamı olarak yapımına başlanan Kırık Tüneli’nin inşasına 2016’da başlandı. Başta Pusula Gazetesi olmak üzere Rize basınının da sık sık gündeme getirdiği ve iki yıl içerisinde bitirileceği açıklanan proje 9 yıldır bir türlü tamamlanamadı. Oysa 14.300 metre uzunluğundaki Ovit Tüneli 6 yılda tamamlanmıştı. Bunca gecikme ihmal mi, parasızlık mı var bilmiyoruz.
                  Cumhurbaşkanı   Kırık 2025’te tamam demişti
   AKP Erzurum 8. Olağan İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllardır yapımı devam eden, İspir Kırık Tüneli, Dallıkavak Tüneli Kop Tüneli projelerinin 2025’te, Bingöl-Erzurum arasındaki Çirişli Tüneli’nin ise 2026’da tamamlanacağı müjdesini verdi. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz 14 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Erzurum ziyaretinde, Kırık Tüneli’nin 2025’te tamamlanacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözüne rağmen Resmî Gazete ’de yayımlanan, ‘2025 Yılı Yatırım Programı’nda Kırık Tüneli, 2025 yılından sonraya kalan projeler arasında yer aldı’’ dedi.
                                   Erzurum Pusula Gazetesi yazdı

2/3
    Bölgedeki en etkili günlük gazetelerden Pusula Gazetesinde KIRIK Tüneli hakkında Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan rapora yer verildi.
    Gazete sütunlarında yer alan rapor şu şekilde’’ Yapımı yılan hikayesine dönen tünelle ilgili Ankara Üniversitesi Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden akademisyenler, 2024 Mayıs ayında bir ön rapor hazırladı. Aralarında jeofizik ve jeoloji mühendislerinin bulunduğu ekip, GPR (yer radarı) tekniğiyle tünelde inceleme yaptı. Hazırlanan ön raporda ortaya çıkan sonuçlar endişe verici. Obruklar meydana gelmiş
    Raporda, çalışmanın başlıca amacının; tünel hattının 65.660 m- 65.720 m arasında oluşan iki obruk (çökme sonucu oluşan derin çukur) nedeniyle oluşabilecek kırıklar ve zayıf bölgelerin belirlenmesi olduğu belirtildi. Ayrıca çalışma alanlarında su içeriğinin yüksek olduğu konum ve derinlik diliminin ortaya çıkarılmış olacağı kaydedildi.
    İncelemenin sonuçları arasında tünel hattı içerisinde meydana gelen kırıkların bir bölümünün fay zonlarının sınırında oluştuğu, bu zonlarda bulunan suyu, tabakanın su içeriğinden yüzde 5 fazla olduğu yer aldı. Ayrıca bu oranın bazı kesitlerde daha fazla olduğu anlaşıldı.
    Genel olarak profillere ait üç kesit birlikte değerlendirildiğinde ise alanın ilk 3-5 metre derinlik aralığında değişen su içeriği yüzde 25-30 arasında olduğu tespit edildi.
    Raporda, 5-25 metre derinlik aralığında ayrışmış zayıf bir tabaka içinde 8-12 metre arası hacimsel su içeriği değerlerinin tüm bölgede yüzde 35-40 arasında en yüksek olduğu çok gevşek bir bölge bulunduğu bildirildi. Ekip, fay zonlarında bu ayrışmış tabakanın kalınlığının ve su içeriğinin arttığını da ortaya koydu. Yüzeyde oluşmuş olan iki obruğun (çökme sonucu oluşan derin çukur) ise fay zonları arasında yüzde 35-40 yüksek su içerikli gevşek bölgenin üzerinde oluşmuş olduğu da belirlendi.
    Ayrıca, sağ tünelin sağında killi kireçtaşının su içeriği yine sol tünel tarafına göre yüzde 2 civarında daha fazla olduğunu kaydedildi. Su mercekleri bulundu. Raporda, “Tüneller üzerinde geniş aralıklı ifadelerle su içeriğinin ayrışmış killi kireçtaşının altındaki daha kompakt kireçtaşını zayıflatarak derinlere doğru yeni ayrışmış zonların oluşumuna neden olabileceği veya var olan zonlarını genişleteceği ihtimali bulunmaktadır. Ancak bu sınırları tüm profillerde konumsal yerleştirmeden sonra daha net değerlendirme yapılabilecektir.” ifadeleri kullanıldı.
Ekip incelemesinde, belli bir alanda derinlere doğru su içeriğinin arttığını, tünel yanlarında da yüksek su içerikli mercekler bulunduğunu tespit etti. Bu alanda derine doğru su akış yolu oluşumu gözlemleyen ekip, raporunda ileride bu alanda su seviyesinin artması durumunda olası yeni bir obruğun oluşabileceği ihtimalini ortaya koydu. Aynı zamanda sağ tünel sağ tarafında aynı sınırlar içinde yüzde 40 su içerikli bir mercek bulunduğu da rapor kayıtlarına geçti.
Hasan KANSIZOGLU Il Genel Meclis eski Uyesi