Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye geldi.
Hava yolu ile Rize Artvin-Havalimanı’na gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ve il protokolü karşıladı. Bakan Uraloğlu, Rize programı kapsamında ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Uraloğlu, Vali İhsan Selim Baydaş, Rize Milletvekilleri Muhammed Avcı, Harun Mertoğlu ve diğer ilgililerle ilimizde devam eden projeler ve yapılacak çalışmalar hakkında istişarede bulundu.
Valilik ziyaretinin ardından Rize Belediyesine geçen Bakan Uraloğlu, Belediye Başkanı Rahmi Metin’den devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgiler aldı.
Bakan Uraloğlu, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda; Rize’nin Avrupa ile Orta Asya’ya açılan Kafkasya Koridoru üzerinde yer alması nedeniyle Doğu Karadeniz’in önemli merkezlerinden biri haline geldiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek adımları atmaya devam ediyoruz. Sayın Valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, il başkanlarımızla ve şehrimizin önde gelen siyasetçileriyle bir araya geldik. İl koordinasyon toplantısını gerçekleştirerek Rize’nin ihtiyaçlarını ve neler yapabileceğimizi masaya yatırdık.
Avrupa ile Orta Asya’ya açılan Kafkasya Koridoru üzerinde yer alması Rize’yi Doğu Karadeniz’in önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. Hızla büyüyen ve gelişen Organize Sanayi Bölgesi ve yapım çalışmaları devam eden İyidere Lojistik Limanı’nın tamamlanmasıyla da Karadeniz’de önemli bir lojistik üs haline gelecektir. Bu kapsamda son 21 yılda Rize’nin ulaşım ve iletişim altyapısı yatırımları için yaklaşık 75 Milyar Lira harcadık. 2003’e kadar sadece 16 kilometre bölünmüş yolu vardı biz 175 kilometre daha yaparak toplamda 191 kilometreye ulaştık. Yollarının sadece 2 kilometresi BSK kaplamalıydı 365 kilometreye yükselttik.
Karadeniz Sahil Yolu, Ovit Tüneli ve Bağlantı Yolları, İkizdere Şehir Geçişi, Hurmalık-1 ve Hurmalık 2 Tünelleri ve Rizeli vatandaşlarımızın 70 yıl boyunca hayalini kurduğu Salarha Tüneli gibi çok önemli projeleri tamamladık. Nicelerine de devam ediyoruz” dedi.
Bakan Uraloğlu Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığının Rize’deki projeleri hakkında bilgi vererek, “Ayrıca belirtmek isterim ki; Ardeşen-Ayder Yolu için ihale süreci başlamıştı. 36.7 km’lik yolumuzun da ihalesini bu ay içerisinde tamamlayıp en kısa zamanda imalatlara başlayacağız. İyidere-İkizdere-Ovit Yolu’nun ikmal halesini de yaptık. İyidere-İkizdere arasındaki 37 km’lik kısmı da bitiyoruz. İkizdere-Ovit arasındaki 19 km’lik kısmı da en kısa zamanda yatırım programına alacağız. Ardeşen-Ayder-Tunca Yolu’nun Ayder-Tunca bağlantısındaki 6 km’lik ortak yolun çalışmaları da devam ediyor. Kalan 12 km’lik kesimle ilgili çalışmalarımızı da planlayacağız. Rize-Pehlivantaşı-Kalkandere yolunda çalışmalarımız sürüyor. 18,5 kilometrelik hattı 2024 yılı içinde tamamlayarak hizmete almayı planlıyoruz. İyidere Lojistik Limanımızı da ziyaret ederek çalışmaları yerinde göreceğiz. İyidere Lojistik Limanı’nın Rize’nin geleceğine vurulan bir mühür olduğunu düşünüyorum. Lojistik merkezle ilgili detaylı açıklamayı yerinde yapacağımız incelemeden sonra yapacağım inşallah” diye konuştu.
Rize – Artvin Havalimanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Uraloğlu, “Dünyanın deniz üzerine inşa edilen sayılı, ülkemizin ise Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı’nı geçen yıl Mayıs ayında hizmete açtık. Rize-Artvin Havalimanımız dünyadaki 5. havalimanı oldu. 3 bin metre uzunluğundaki pisti ve yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede terminal binası ile bölgenin havayolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaktadır.
Rize -Artvin Havalimanı’nda açıldığı tarihten günümüze kadar; iç hatlarda toplamda 8 bin 510; dış hatlarda ise toplamda 120 uçuş gerçekleşmiştir. Genel toplamda yaklaşık 8 bin 630 iniş-kalkış trafiği olmuştur. 1 milyon 200 bin üstünde yolcu trafiği gerçekleşmiştir. Rize-Artvin Havalimanımız da günlük 6 uçuş İstanbul Havalimanı, 4 uçuş Sabiha Gökçen ve 2 uçuş Ankara olmak üzere toplamda 12 uçak gidiş-geliş 24 uçuş trafiği gerçekleşmektedir.
Yıl sonuna kadar da açıldığı günden itibaren 2 milyon yolcumuzun Rize – Artvin havalimanımızdan faydalanacağını öngörüyoruz. Rizeli Hemşehrilerimiz istedi. Rize-İzmir uçuşlarını da başlatıyoruz. İlk sefer 18 Eylül’de yapılacaktır. Ekim ayından itibaren her cumartesi Rize-İzmir arasında uçuşlar devam edecek. Kasım ayından itibaren de bu uçuşları haftada iki sefere çıkarmayı planlıyoruz.
Burada havalimanımızla ilgili bir şeye daha değinmek istiyorum. Havalimanımızda hakim pist başına hizmet edecek şekilde aletli iniş sistemi olan bir ILS sistemi vardı. Şimdi pistin diğer başına da bir ILS sistemi kurulmasının fayda sağlayacağını değerlendirerek ön çalışmaları yaptık ve tedarik sürecini başlattık. Her havalimanının kendine has bir dinamiği ve özelliği var. Her havalimanımız “Hava seyrüsefer emniyetinin” sağlanması ilkesi gereği ve uluslararası kurallar doğrultusunda tasarlanarak, inşa ediliyor. Herkes emin olsun ki biz tüm havalimanlarımızda vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini en üst düzeyde tutarak hiçbir harcamadan kaçınmıyoruz. Gerekli görüldüğü takdirde de ilgili kurumlarımızla değerlendirmeleri yaparak atılması gereken adımları atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 21 yılda neyin sözünü verdiysek yaptık. 100 yılda gerçek olabilecek projeleri başarıyla tamamladık. Geçmişte yaptıklarımızdan gelen güvenle Türkiye Yüzyılı’nın üzerinde yükseleceği büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Rize’deki incelemelerine; Pazar Caddesi genişletme ve dere ıslahı projesi, Lojistik Liman, Salarha Vadisi kara yollalar şantiyesi, Afette zarar gören Güneysu yolu, Çayeli-Hemşin bağlantı yolu projesi ile devam etti. İncelemelerde yetkililerle bir araya gelerek çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.
Bakan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek adımları atmaya devam ediyoruz. Sayın Valimizle, Milletvekillerimizle, Belediye Başkanlarımızla ve ilgililerle bir araya geldik. Sorunları yerinde görüp kısa sürede çözüme kavuşturacağız inşallah” dedi.
İyidere Lojistik Limanı Projesi inşaatı şantiyesinde incelemelerde bulunan Bakan Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada, lojistik sektörünün birbiriyle bütünleşen dünya ekonomisinin ve uluslararası ticaretin temel dinamosu olduğunu söyledi.
Uraloğlu, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere üç kıtanın kestiği noktadaki jeopolitik konumuyla diğer ülkelere göre çok daha avantajlı konumda bulunduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Sadece İpek Yolu üzerindeki doğu-batı koridorunda değil, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının da ortasında bulunuyor. Ülke olarak adeta küresel ölçekte bir lojistik merkeziyiz. Biz bu potansiyelimizin iyi işlendiği takdirde stratejik bir güce dönüşmesinin yanında, ekonomik kalkınmaya öncülük edeceğine inanıyor ve bugüne kadar da bu doğrultuda küresel ölçekte yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Son yıllarda ülke içinde çok modlu ulaşım bağlantıları sağlamanın yanı sıra koridorlar oluşturarak kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaştırma altyapıları tesis etmek üzere de çok ciddi çalışmalar yapmaktayız.
Son 21 yılda yaklaşık 194 milyar dolar yatırımla ulaştırma altyapılarını iyileştirmek, bu ağları genişletmek ve uluslararası taşımacılık güzergahlarındaki eksik bağlantıları tamamlamanın öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Uraloğlu, şunları kaydetti: Bu çerçevede Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayacak Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ni ülkemiz açısından çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda Türkiye Azerbaycan ve Gürcistan’ın oluşturduğu iş birliği temelinde hayata geçen Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı üzerinde Bakü’den Kars’a ilk seferini yapan tren, dünya demir yolu taşımacılığına yeni bir yön verdi. 30 Ekim 2017’de faaliyetlerine başlayan bu hat, Asya ve Avrupa arasında demir yolu yük taşımacılığı alanında yeni bir çağ başlattı. Aynı şekilde İstanbul Havalimanımız da hem yolcu hem de hava yolu yük taşımacılığında küresel bir hub olmuştur. 2023 yılı ilk yarısında 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 28 artışla Avrupa’daki en iyi kargo trafiğine sahip ilk 10 havalimanı arasında birinciliği göğüsledi. Yine 25 milyon ton konteyner elleçleme kapasitesi ile Filyos Limanı’mız da bu vizyonunun en somut eserlerinden biri oldu.
Bakan Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı’nın Türkiye’nin küresel bir lojistik üs olması hedefi için atılmış büyük bir adım olduğunu ifade ederek, “Doğu Karadeniz bölgesi, Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkas koridoru üzerindeki konumu ile stratejik öneme sahiptir. Kafkas ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacaktır.” diye konuştu.
Uraloğlu, Rize şehir merkezine 20, Trabzon şehir merkezine 50 kilometre mesafede bulunan limanın ana mendireği 2 bin 700 metre, tali mendireği ise 470 metre uzunluğunda olacak şekilde inşa edileceğini aktardı.
İyidere Lojistik Limanı’nın genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda toplam 13 milyon ton kapasitesiyle Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacağına dikkati çeken Uraloğlu, “Özellikle İran’ın kuzey eyaletlerinin Dubai limanlarını kullanarak yaptığı 25 milyar dolarlık ithalatını bir aydan 15 güne indiren bir alternatif olması çok büyük bir avantajdır. Bu özelliğiyle bölgenin ve ülkemizin deniz ticaretinden aldığı paya büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
“İnşallah 2025 yılı içerisinde projemizi faaliyete geçireceğiz”
Uraloğlu, saha dolgusu çalışmalarının başarıyla devam ettiğini belirterek, proje genelinde yüzde 27 ilerleme kat ettiklerini söyledi.
“İnşallah 2025 yılı içerisinde projemizi faaliyete geçireceğiz.” ifadesini kullanan Uraloğlu, faaliyete girmesiyle ilk etapta 600 kişiye istihdam sağlayacaklarını, zamanla bu istihdam sayısının daha da artacağını öngördüklerini kaydetti.
Bakan Uraloğlu, İyidere Lojistik Limanı’nın Rize’nin geleceğine vurulan bir mühür olduğunu vurgulayarak, “Başta Rize olmak üzere tüm bölgenin kalkınma hızına hız katacak bir lokomotif olacaktır. Bu düşüncelerle İyidere Lojistik Limanı’nın şimdiden tüm ülkemiz ve milletimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.