Basınımızın Değerli Mensupları,
Hükümetimiz bütçe görüşmelerini tamamladıktan sonra kamuoyundan gelen tepkilere karşı emekli maaşlarını yetersizliği nedeniyle günün şartlarına uygun olarak güncellemeyi gündemine almış bulunmaktadır.
Emeklileri kanunen temsil edenler ve siyasi partiler, dernek, vakıf, sendika, kooperatif ve benzeri gönüllü kuruluşlar görüşlerini dile getirmektedir. Kimi kuruluşlar asgari ücretten daha aşağı olmasın, çalışanlara yapılan zammın emeklilere de verilmesi, bazıları da enflasyon karşısında sabit emekli maaşı yerine ,esnek maaş verilmesini talep etmektedir.
Sosyal Güvenlik kurumu Başkanlığında emeklileri temsil eden tek yetkili gönüllü kuruluş “Türkiye Emekliler Derneği”dir. Bu dernek sadece işçi emeklilerini temsil etmektedir. Memurları da “Memur-Sen Konfederasyonu” temsil etmektedir.
Ancak; Esnaf ve Sanatkarları, işveren olduğu halde , kendi isteğiyle sigortalı olup emekli olanları, yurtdışında çalışıp ülkemizde emekli olanları, bankalar, barolar, sandıklar, kooperatifler benzeri örgütlü olmayan emeklileri temsil eden bir gönüllü kuruluş bulunmadığı için , HAK-BİR ÇALIŞAN VE EMEKLİLER DERNEĞİ olarak “Çalışan-Bütün Emeklileri” temsil etmek üzere kurulduk. Derneğimize herkes ve her kesim üye olabilmektedir.
HAK-BİR olarak emekli maaşlarının iyileştirilmesi için yapılacak zammın , kira bedelleri dikkate alınarak yapılmasını öneriyoruz. Çünkü emeklinin evi yoksa aldığı maaş kiraya yetmemektedir. Evi olmayan bir emeklinin maaşı çalışanın asgari ücreti kadar olsa dahi yaşama şansı kalmamıştır.
Hükümet yetkililerine , emekli maaşının iyileştirilmesi için kısa vadede tekliflimiz kira bedelinin esas alınarak düzenlenmesini önemle vurgulamak isterim.
Uzun vadeli tekliflerimiz:
1- Sosyal Güvenlik Sisteminin yeniden tasarlanması öncelikli önerimizdir. Bu tasarıda emeklinin tanımı, enflasyon ortamında emekliye yapılacak sosyal destekler anlaşılır ve ölçülebilir kriterlerle belirlenmelidir. Yoksa asgari ücretin artışı sonrasında emekliye de zam yapılması bir çözüm değildir.
Çünkü asgari ücrete yapılan zamdan önce piyasadaki fiyat artışlarına tanık oluyoruz. Bu doğru bir yöntem değildir. Hak-Bir olarak “Kendiliğinden Artış” ilkesi benimsenerek enflasyon payı verilmesi teklifimizdir. “Bu nasıl olacak ?” diyebilirsiniz. Böyle bir modelin çalışmasını uzun vadeli olarak Türkiye’nin sivil toplum kuruluşları yapmalıdır. Bu konuda “EMEKLİ-YAŞLI SORUNLARI KURULTAYI” oluşturulması için bütün sendika, dernek ve vakıf gibi gönüllü kuruluşlara çağrıda bulunuyorum.
2- Türkiye Yaşlılar kategorisine girmiş bulunmaktadır. Çünkü 10 milyon yaşlı nüfus vardır. Bu nüfus hem emekli hem yaşlıdır. “EMEKLİ-YAŞLI SORUNLARI KURULTAYI”nda bu nüfusun problemleri ele alınmalıdır. Bu vatanı ve imkânı bize emanet eden yaşlılara karşı da borcumuzu ödemeliyiz. Emekli-Yaşlı problemleri kartopu gibi büyümektedir. Hak-Bir Çalışan Ve Emekliler Derneği olarak ; Devlet, Hükümet ve sivil toplum kuruluşları emekli-yaşlı problemlerini hep beraber çözebiliriz.
3- Yaşlı-Emekli problemlerini dert eden kuruluşlar, yakınma veya sitemli bir üslupla bu problemi çözemezler, Bu sorunlar bilimsel raporlarla ortaya konulmalıdır. Uygulama yürütmenin işidir. Bizim işimiz ise problemi doğru tespit etmektir. Bir hekim gibi davranıp hastalığı teşhis ederek , tedavi etmek, temel ilkemiz olmalıdır.
Mustafa TAŞCI
HAK BİR ÇALIŞAN VE EMEKLİLER DERNEĞİ
GENEL BAŞKANI