Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karal’dan, yükse gıda enflasyonunu kuraklık ve sıcaklıklara bağlayan Merkez Bankası’na tepki

  DEVA Partili Karal’dan,

 

DEVA Partili Karal’dan, yükse gıda enflasyonunu kuraklık ve sıcaklıklara bağlayan Merkez Bankası’na tepki

*“Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken bu kuraklık ve sıcaklık sadece bizim ülkemize mi özgü Sayın Merkez Bankası?”*

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan bir blokta, yüksek gıda enflasyonunun en büyük nedeninin kuraklık ve aşırı sıcaklar olarak ifade edilmesine tepki gösterdi. Karal, “Tüm dünyada küresel gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 2 düşerken, Türkiye’de ise tam aksine yüzde 59,88 artmış. Merkez Bankası da bu artışı sadece aşırı sıcaklara, kuraklığa bağlamış. Bu kuraklık ve sıcaklık sadece bizim ülkemize mi özgü Sayın Merkez Bankası? Yüksek fiyatların asıl sorumlusunu görmezden gelmekten vazgeçin.” dedi.
Milletvekili Hasan Karal, Merkez Bankası tarafından yayımlanan “Merkezin Güncesi” blogunda yer alan “İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı inceleme yazısına tepki gösterdi. Karal yazıda, artan sıcaklıklar, kuraklık ve aşırı hava olayları nedeniyle Türkiye’de meyve ve sebze üretim miktarları düşerken, üretim maliyetleri ve fiyatların da yükseldiğine dikkat çekildiğini belirterek, gıda enflasyonundaki artışın sebebinin sadece mevsimsel olaylara indirgenemeyeceğinin altını çizdi.
*“Sorun üretememekte değil, üretim sonrasında”*
Uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Karal, “Sorun üretememekte değil, üretim sonrasında. Çiftçi aşırı sıcak da olsa, belli bölgelerde kuraklık da yaşansa her şart altında üretimini gerçekleştirmeye çalışıyor. Çiftçi üretiyor ancak ürettiğini satamıyor. Maliyetini karşılayamıyor, ürünü para etmiyor. Buna karşın vatandaş ise fahiş fiyatlara gıdaya erişmek zorunda kalıyor. Bunu sıcaklığa, kuraklığa bağlamak çok yersiz.” diye konuştu.
*“Çiftçiyi toprağa küstüren, tarımı bitiren Tarım Bakanlığını aklama sırası Merkez Bankasına gelmiş”*
Karal, Merkez Bankası’nın böyle bir inceleme yazısının yayınlamasına anlam veremediğini ifade etti. Türkiye’de son dönemde yaşanan tarım krizi ve yüksek gıda enflasyonun baş sorumlusunun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu kaydeden Karal, şunları söyledi:
“Çiftçiyi toprağa küstüren, tarımı bitiren Tarım Bakanlığını aklama sırası Merkez Bankasına gelmiş. Tüm dünyada küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 2,1 düşerken, Türkiye’de ise 59,88 artmış. Merkez Bankası da bu artışı aşırı sıcaklara, kuraklığa bağlamış.
*“1 yılda yüzde 100’den fazla zam gelen mazot gıda enflasyonunu artırmadı mı?”*
O halde Merkez Bankasına soralım: Bu kuraklık ve sıcaklık sadece bizim ülkemize mi özgü? Bu güneş sadece bizim ülkemizi mi yakıyor da dünyanın tam tersine gıda enflasyonunda zirvedeyiz? Su kaynakları sadece bizim ülkemizde mi kuruyor da ürünlerde verim kaybı yaşanıyor? 1 yılda yüzde 100’den fazla zam gelen mazot gıda enflasyonunu artırmadı mı? 1 yılda işçilik, gübre, ilaç, sulama ücretlerinin iki katına çıkması Türkiye’deki gıda enflasyonunu etkilemedi mi? Hükümetin plansız, programsız, dışa bağımlı üretim politikasının da hiçbir etkisi yok gıda enflasyonunda? Merkez Bankasına göre, hükümete göre zaten çiftçi suçlu, üretici suçlu, hava şartları suçlu! Onlara göre çiftçi kendi kendine maliyetleri artırıyor, üreticiler bilerek mahsullerini yola, sokağa dökerek fiyatları yükseltiyor, artan sıcaklar ve kuraklık da eklenince gıda fiyatları bu yüzden yükseliyor. Çiftçinin perişan hale gelmesinde, tarımın üstüne ölü toprağı örtülmesinde bir tek Tarım Bakanlığının, hükümetin sorumluluğu yok; geri kalan herkes suçlu, öyle değil mi Sayın Merkez Bankası? Yüksek fiyatların asıl sorumlusunu görmezden gelmekten vazgeçin.”