Değerli Basın Mensupları
Bugün gene Çaykur Genel Müdürlüğü önündeyiz. Geçen senede buradaydık. Bizler söylemekten artık utanıyoruz onlar yapmamaktan utanmıyor.
Konu belli sorun belli çözümü belli. Her sene aynı durumu tekrar tekrar yaşıyoruz. Dünyada böylesi bir durum var mı bilemiyoruz.
Her sene aynı hikaye. Açıklanan düşük çay fiyatları , bir türlü taban fiyatın yasalaşmaması, çıkartılmayan çay kanunu, Çaykur’un yüksek kota açıklaması, düşük kontenjan uygulaması, özel sektörün insafına terk edilen çay müstahsili, açıklanan fiyatın altında yapılan yaş çay alımları,
Konu hiç değişmiyor. Sorunlar hiç değişmiyor. Her sene olan çay müstahsiline oluyor.
Bu sene farklı bir durum oldu yaşanan bu süreçlerden Çay üreticileri sorumlu tutulmaya başlanıyor.
Sorunun çözümü olarak çay toplamaya ara verin demek doğru değil
Buğdaya % 35 , arpaya % 65 zaman yapan,Çay Fiyatını Rize’de açıklayamayan AKP iktidarının tarım bakanı Rize’ye gelip % 33,9 zamma mahkum ettiği Çay üreticilerine müjde olarak daha önce Çaykur tarafından açıklanmış olan 700 Kg kotayı müjde olarak ilan ediyor.
Çay Kanunu çıkıp Taban Fiyat Kanunlaşmadığı için Özel sektör 21 TL’ den hatta 18-19 TL’ den çay alıyor.
Zamanında çözülmediği için Çay alım yerlerinde yükleme sorunları devam ediyor. Yöntem konusunda bir türlü alışılmadığı geciken kura çekimiz sonunda Kurayı kazanan işçiler daha iş başı yapamadı.
Çaykur 2025 Mayıs ayı kotasını 700 kg olarak ve 1.sürgün çayın tamamını alacağını açıkladı. fakat günlük kontenjan 25 kg.
Bu senede geçen sene ve önceki senelerde olduğu gibi Çay üreticisi kontenjan nedeniyle çayını özel sektöre satmak zorunda bırakılıyor.
Özetle her sene yaşanan sorunlar bu senede yaşanıyor. Çay sektörü her şeyin daha önceden bilinebilir olduğu buna göre önlemlerin alınabileceği bir sektör. Yani Çay sezonunda neler olabileceği önceden tahmin edilebilir ve buna göre program yapılabilir. Ne kadar çay toplanabileceği ve buna göre üretimin nasıl programlanacağı, yüklemenin ve diğer işlerin hepsinin önceden öngörülebileceği ve buna uygun program yapılabilir. Fakat nedense yapılmıyor. Sezon başlayınca bir koşturma ve hangeme sonuçta olan Çay üreticisine oluyor.
Bunun nedeni Siyasi İktidardır. Siyasi İktidar kendi atamış olduğu kişilere de güvenmediği için her türlü kararı kendisi vermekte fakat arka planda durmaktadır. Çaykur’dan elinizi çekin. Atamış olduğunuz kişilerin görevlerini yapmasına engel olmayın. Siyasi beklentilerinizin bedelini Çay üreticileri ödemesin
Sektörün sorunları belli, çözümleri de belli. Bin kere söyledik dinlemediniz, bin kere basın açıklaması yaptık itibar etmediniz, 3 kere kanun teklifi verdik reddettiniz. Yeter artık. Yeter. Bırakın bu inadı.
Yeter artık Çay Üreticisini sömürmekten, Çay üreticisini sömürtmekten vazgeçin.
Nedir her sezon Çay üreticisinin sizden çektiği. Bu müstahsil sizin köleniz mi ? Sizin yeteneksizliğinizin, iş bilmezliğinizin cezasını Çay üreticisi mi çekecek?
AKP Türkiye’yi nasıl yönetiyorsa Çaykur’uda o şekilde yönetiyor. AKP nasıl ki Çalışanları, Emeklileri Çiftçileri açlığa mahkum ettiyse Çay üreticilerini aynı şekilde açlığa mahkum ediyor
Bin kere söyledik bir kez daha Çaykur Genel Müdürlüğü önünde söylüyoruz;
1- Üreticiyi koruyacak Çay Kanununu biran önce çıkarın.
2- Çay kanununu çıkartın ve Yaş Çayda Taban Fiyat uygulaması kanunlaşsın ve artık kimse açıklanan YAŞ ÇAY TABAN FİYATIN ALTINDA ALIM YAPAMASIN.
Yaş Çayda taban fiyat kanunlaşırsa ne kontenjan sorunu olur ne kota sorunu olur ne Çay üreticisinin çayını ucuza satmak zorunda kalmaz. Her şey düzelir. Çok basit bir durum.
BU yıl için Çay Kanunu çıkarılamasa bile bir Cumhurbaşkanlığı genelgesini çıkartın ve Yaş Çayda Açıklanan Fiyatın altında alım yapmasını yasaklayın. Bunu yapmak çok mu zor ?
3- Açıklanan Yaş Çay alım fiyatı daha üretici satmış olduğu Yaş Çayın bedelini alamadan erimiştir. Zaten ekonomik sıkıntı nedeniyle ve uygulanan kontenjan nedeniyle çayını özel sektöre düşük fiyata satan üretici çok ciddi ekonomik kayıplara uğramıştır.
Devlet kendi alacaklarına 2025 yılı için % 43,93 zam yaparken Yaş Çaya % 33,9 zam yapmıştır. Türkiye dünyanın en pahalı ülkelerinden birisi haline gelmiştir. Bu nedenle Yaş Çaya ARA ZAM YAPILMASI, EK ZAM VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.
Yaş Çay üreticisini kimse açlığa mahkum edemez. Kimse Çay üreticilerinin açlığa mahkum edilmesine seyirci kalamaz. Biz kalmayacağız. ARA ZAM TALEBİMİZİ HER GÜN TEKRAR EDECEĞİZ.
4- Çaykur’un görevi Çay üreticisinin tüm çayının alınmasını sağlamaktır. Bunun için Özel sektörüde koordine edecek bir çalışma yürütmek zorundadır.
Çaykur bu görevini yapmadığı için daha doğrusu yaptırılmadığı için her sene kontenjan ve kota sorunu nedeniyle Çay üreticisi Özel sektöre mahkum edilmektedir.
Çay Üreticisinin emeği kimsenin sermayesi olamaz. Kimse Çay üreticisinin sırtından geçinemez. Buna izin vermeyeceğiz.
Bugün bir kez daha ÇAYKUR ÖNÜNDEN YÜKSEK SESLE SÖYLÜYORUZ
ÇAYDA SÖMÜRÜYE SON
ÇAYDA KOTA VE KONTENJANA SON
TABAN FİYAT ÇIKARILSIN AÇIKLANAN YAŞ ÇAY ALIM FİYATININ ALTINDA ALIM YAPILMASI YASAKLANSIN.
İKTİDAR ÇAYKUR’DAN ELİNİ ÇEKSİN.
Saltuk DENİZ
CHP RİZE İL BAŞKANI