Başbakanlar şehri Rize Bakar,Atanmış Trabzon’lu Bakanlar yapar!

KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü ile.. ZİGANA -OVİT-KIRIK -DALLIKAVAK.. Bölgeden Doğuya açılan önemli ve kadimden gelen bir Karayollarından birisi Trabzon-Erzurum-Erzincan karayoludur. Ve bu karayolu üzerinde de şu anda Türkiye’nin en uzun Tüneli olan..

Son Güncelleme: Whatsapp

KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü ile..

ZİGANA -OVİT-KIRIK -DALLIKAVAK..

Bölgeden Doğuya açılan önemli ve kadimden gelen bir Karayollarından birisi Trabzon-Erzurum-Erzincan karayoludur. Ve bu karayolu üzerinde de şu anda Türkiye’nin en uzun Tüneli olan Zigana Tüneli bulunuyor.
Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan Zigana Tüneli’ni açıldığı 3 Mayıs 2023 tarihinden bu yana geçen 9 aylık sürede 2,5 milyonun üzerinde araç kullandığı bol keseden medyaya servis edilmiş.
Kara yolcu uzman bir arkadaşım bu rakamı analiz etti ve çok abartılı bulunca bende köşeme taşıdım.
Haberin kaynağı belirtilmemiş ama bu trafik sayısı şişirme. Şöyle ki, 9 ay 270 gün eder. 2,5 milyonu 270’e bölerseniz, bu durumda günde bu tünelden ortalama (YOGT) 9.259 araç geçiyor demektir.
Oysa işin doğrusunun kaydını tutan KGM sitesindeki trafik hacim haritalarında tünel çıkışında (Gümüşhane taraf) YOGT 3.282 gözüküyor. Epey büyük atmışlar.
Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Erzincan ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli kış mevsiminin bölgede etkili olduğu bu günlerde sürücülere karlı havalarda daha güvenli ve konforlu ulaşım imkânı sağladığı gerçeğini inkâr edemeyiz.
2×14,5 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve Türkiye’nin en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan ikinci Zigana Tünelinde, delme çalışmasına 17Mart 2017 tarihinde başlanmış ve aralıksız devam eden çalışmalar tamamlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 3 Mayıs 2023 tarihinde ulaşıma açılmıştı.
2012 de delme çalışmasına başlanan 14.300 metre uzunluğundaki Ovit Tüneli ise 6 yılda tamamlanarak 2018 de Cumhurbaşkanı tarafından trafiğe açılmıştı.
Zigana Tüneli yolları köprüleri tamamen tamamlandığı için özellikle kış mevsiminde buz, çığ, kar tehlikesi az olduğu için çok tercih ediliyor.
Buna rağmen daha önce yani 2018 yılı Haziran’ında trafiğe açılan Ovit Tünelinin yolu ve devamı olan ve delme çalışması 2012 de başlayan 7.200 metrelik KIRIK ve 3.100 metrelik DALLIKAVAK Tünelleri bunca yıldır niye tamamlanmaz.
Bu tüneller tamamlanmadığı için Rize-Erzurum yolu kış mevsiminde tercih edilmiyor.
Yalnız KIRIK-DALLIKAVAK değil, kış mevsiminde Ovit Tüneli de İkizdere-Tünel arasındaki 20 km yapılmadığı için ağır tonajlı araçlar ve otobüsler tarafından tercih edilmiyor.
Atanmış Ulaştırma Bakanları Zigana Tüneli delme çalışması yapılırken bütün yollarını hiç ödenek sıkıntısı yaşanmadan eksiksiz tamamlarken Rize’deki yollardan esirgedikleri ödenekleri Zigana çevresini yaparken ceplerinden mi ödediler.

ZİGANA TÜNELİ

OVIT’E GİDEN YOL (18 KM)

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.