ÇAYKUR,ÇAY LİFLERİ VE ÇAY ÇÖPLERİNİ DEĞERLENDİRİLİYOR
ÇAYKUR,ÇAY LİFLERİ VE ÇAY ÇÖPLERİNİ DEĞERLENDİRİLİYOR
ÇAYKUR ÇAY LİFLERİ VE ÇAY ÇÖPLERİNİ DEĞERLENDİRİLİYOR ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, ÇAYKOPİT deneme çalışmasından başarılı sonuç elde etti ..
ÇAYKUR ÇAY LİFLERİ VE ÇAY ÇÖPLERİNİ DEĞERLENDİRİLİYOR
ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, ÇAYKOPİT deneme çalışmasından başarılı sonuç elde etti
İSMET KÖSOĞLU
ÇAYKUR tarafından Çay lif ve çöplerinin katma değeri yüksek bir tarımsal ürüne dönüştürülmesi amacıyla ilk adımları atılan çalışmanın ticari bir forma kavuşması amacıyla daha büyük ölçekli bir iş projeksiyon çizilmiş olup, KTÜ ve ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Ankara Üniversitesi ve RTEÜ’den meydana gelen uzmanların dahil olduğu bir ekipçe çalışma sürdürülüyor.
Çaykopit çalışmaları ile ilgili ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim’” Günümüzde tarım sektöründe birim alanda daha fazla üretim yapmaya yönelik projeksiyonlar ortaya konulmakta olup, topraksız tarım olarak da adlandırılıyor. Bitkinin yetiştirme materyali olarak toprak olmayan alternatif ürünler ve yöntemler kullanılmaktadır. Bu amaçla dünyada Hindistancevizi liflerinden üretilen cocopeat adlı ürün yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde de bu ürüne alternatif bir ürün olarak çay lifi ve çöpü kullanılarak, ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyemizde çeşitli çalışmalar ve denemeleri aylar öncesinden başlatmıştık. İlgililer tarafından yürütülen bu deneme çalışmalarını bahçe ortamında düzenli, yerinde izlemekteyim. Rize ilimiz ve komşu illerimizde çayımızın yanında topraksız tarım olarak elde edilecek sebze denemelerimizde, taze fasulye, kabak bitkileri tohumdan, domates ise fideden yetiştirilerek başarılı sonuçlar elde etmiş bulunmaktayız” dedi.