AK Parti, kamuoyunda “bedelli yasası” olarak bilinen ve yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten faydalanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerini sağlayan “asker” torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu…
AK Parti, kamuoyunda “bedelli yasası” olarak bilinen ve yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten faydalanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerini sağlayan “asker” torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. 7 kanunda değişiklik öngören teklif 20 maddeden oluşuyor. 550 bin kişiyi etkileyecek olan teklifte öne çıkanlar özetle şöyle:
– Genelkurmay Başkanının görev süresi birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek.
– Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlikten yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmeleri sağlanacak.
– Ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.
– Firar ve izin tecavüzü gibi başlıklarda hakkında başlatılan ön incelemenin kesintiye uğramadan yürütülebilmesi ve adli soruşturmanın ivedi şekilde başlatılabilmesi için anılan personel için ifade alınması zorunluluğundan vazgeçilecek.
– Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kadrolarında çalışan kamu görevlileri ile askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbaş ve erleri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıklarda Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Erzurum İdare Mahkemeleri yetkili kılınacak.
– Astsubaylar artık 9. derece 1. kademe yerine, 9. derece 2. kademeden göreve başlayacak.
– Bakanlık bünyesinde teşkil edilen döner sermaye işletmelerinde Cumhurbaşkanı kararı ile sermaye artırımı yapılabilecek.
– Harekât veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara bu statüye geçiş için ilave sınav hakkı verilecek.
‘TERÖRLE MÜCADELE VE TECRÜBE AKTARIMI İÇİN’
Teklifte, Genelkurmay Başkanının emeklilik yaş haddinin yükseltilmesinin gerekçesi, “Maddeyle, devam eden terörle mücadele faaliyetlerinin etkin şekilde sürdürülmesi ve harekâtlardan elde edilen tecrübenin aktarılabilmesi için Genelkurmay Başkanı’nın görev süresinin birer yıllık süreyle maddede belirtilen yaş haddine kadar uzatılabilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleriyle açıklandı.
BEDELLİYE ‘EK BEDEL’
Yoklama kaçakları, saklı veya bakaya olanlar, bedelli askerlik hizmetinden “ek bedel” ödeyerek faydalanabilecek. Bu durumdakiler, normal bedelli askerlik ücretinin yanısıra, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaldıkları tarihten, bedelli askerlikten yararlanmak için başvurdukları tarihe kadar geçen sürenin her bir yılı için, 40 bin ek gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda elde edilen miktar kadar ek bedel ödeyecek. Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar ise 40 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar ödeme yapacak.
‘MSB’DEN TALEP GELDİ’
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Genelkurmay Başkanı’na yönelik yapılan “yaş haddi” düzenlemesinin gerekçesine ilişkin soruya “Milli Savunma Bakanlığından gelen… Daha önce akademide 75 yaşa çıkarmıştık. Benzer bir düzenlemenin MSB bünyesinde özellikle Genelkurmay Başkanı’na dönük de yapılması talebi makul karşılandı ve bu talep düzenlemeye konuldu” yanıtını verdi.