Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KALCIOĞLU’NUN SANDIKÇI ŞÜKRÜ KİTABI ÇIKTI SANDIKÇI ŞÜKRÜ SİNOP CEZAEVİNDEN FİRAR EDEN RİZELİ MAHKÜM

1/1       KALCIOĞLU’NUN SANDIKÇI ŞÜKRÜ KİTABI ÇIKTI  
1/1
      KALCIOĞLU’NUN SANDIKÇI ŞÜKRÜ KİTABI ÇIKTI
  SANDIKÇI ŞÜKRÜ SİNOP CEZAEVİNDEN FİRAR EDEN RİZELİ MAHKÜM
                                      İSMET KÖSOĞLU
İKİZDERE-Yazar Emin Ali Kalcıoğlu bir süre önce yazdığı’’ Dağlar Sevdamsın’’ kitabından sonra ikinci olarak yazdığı Sandıkçı Şükrü kitabını okurlarıyla buluştu.
     Rizeli Zalime Boyun Eğmeyen Eşkıya adıyla Sandıkçı Şükrü kitabını yazan Emin Ali Kalcıoğlu kitabının önsüzünde’’ yaşanmış bir öyküden esinlenerek yazdım. Kardeş sevgisi uğruna eşkıyalıkla tanışan bir adamın yiğitliği var. Egede Efe, Ankara’da Seymen, Erzurum’da Dadaş neyse Rize’nin dağlarında da eşkıya odur. Kabadayılık esasında çok uzak illegale zorlanan insanların yaşam tarzıydı eşkıyalık. İkisini birbirinden ayıran en büyük özellik, tarihte örneği görüldüğü üzere, günü ve zamanı geldiğinde eşkıyanın vatanı için, halkı için neler yapabildiğidir.
    Rizeli Milis Yüzbaşı İpsiz Recep en belirgin örneğidir. Kimsesizlere baba oldular, kol kanat gerdiler, haksızlığa uğrayanın hakkını aradılar. Ar, namus söz konusu olunca kendi namusları bilip gereğini yaptılar. Ahlak edep, adalet kırmızı çizgileriydi. Sandıkçı Şükrü bu konuda Trabzon Valisinin yakalamak için emir aldığı halde bir eşkıyadan yardım istemeyi göze alacağı kadar güven duyulan, hayran olunan bir kahramanıydı. Sinop mahpushanesi büyük ve korkunç bir kaledir. Onca demir kapısı, dev gibi gardiyanları ve her birinin bıyığından on adam asılır nice azılı mahkûmları vardı. Mahpushaneden kuş bile uçurtmazlarken bir mahkûmun kaçması başlı başına bir efsanenin başlangıcı olmuştu. Sinop cezaevinden kaçmayı başarmış tek mahkûm olarak tarihe damga vuran fakir fukara babasıdır.
    Bu yiğit adamın hikayesini başka bir yiğit adam, benim atam benim babam İstiklal Savaşı Gazisi İkizdere Melesli İbrahim çavuştan dinlemiştim ’diye yazdı.
    Eylül-2024 de Ankara Vovo yayınlarından çıkan kitap 360 sahife. Editörlüğünü Şenay Köse, kapak tasarımını Metin Tüzün, yönetmenliğini Süleyman Boyraz’ın kaptığı kitapta sayfa tasarımı Vovo grafik tarafından yapılmış.