Karal’dan, su havzalarının korunmasıyla ilgili, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi

  DEVA Partili Karal: İçme suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esaslar neden hala belirlenememiştir? DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, İçme Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair..

Son Güncelleme: Whatsapp
 
DEVA Partili Karal: İçme suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esaslar neden hala belirlenememiştir?
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, İçme Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğin 2017’de Resmi Gazetede yayımlandığını belirterek, “Yönetmeliğin yayınlanmasının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halk sağlığı açısından çok büyük önem taşıyan içme suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esaslar neden hala belirlenememiştir?” diye sordu.
Milletvekili Hasan Karal, içme suyu güvenliği planına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi.
Önergede, Türkiye’deki su kaynaklarının korunması ve güvenliğiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne görev ve yetki verildiğini, bu kapsamda hazırlanarak 28 Ekim 2017’de Resmi Gazete’de yayınlanan İçme Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğin bazı maddelerinin 10 Mart 2020’de revize edildiğini anımsattı.
SAYIŞTAY, DENETİM RAPORUNDA VURGULADI
İlgili yönetmelikte İçme Suyu Güvenliği Planı’nın “İçme suyu güvenliğinin temini amacıyla içme-kullanma suyunun temin edildiği yerüstü ve yeraltı su kütlesini ve beslenim alanını, su alma yapısını, isale hatlarını, arıtma tesisini, depoları ve dağıtım şebekelerini içerecek şekilde içme suyu temin ve dağıtım sisteminin bütününde su kalitesi ve miktarını olumsuz etkileyebilecek veya sistemin verimli bir şekilde çalışmasını engelleyebilecek tehlikelerin belirlenmesi, uygun bir risk analizi yöntemiyle tehlikelerin önceliklendirilerek gerekli tedbirlerin belirlenmesi, uygulanması ve etkili olup olmadığının izlenmesini kapsayan plan” olarak belirlendiğini kaydeden Karal, “Yönetmelikte ‘Tüketiciye ulaşan suyun kalitesi ve miktarını güvence altına almak için ihtiyaç duyulması halinde, idare tarafından içme-kullanma suyu havzası koruma planını da kapsayan içme suyu güvenliği planı hazırlanır. İçme suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık tarafından belirlenir.’ düzenlemesi yapılmış.  Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bir bulguda, Bakanlık tarafından İçme Suyu Güvenliği Planının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasların hala belirlenmediği, bu nedenle ilgili Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri tarafından içme suyu güvenliği planlarının hazırlanamadığı belirtilmiştir. Aynı bulgunun, 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer verildiği ancak buna karşın halen usul ve esasların belirlenemediği vurgulanmıştır. Sayıştay Raporunda, Bakanlık tarafından içme suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.” bilgilerine yer verdi.
“İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANLARININ HAZIRLANAMAMIŞ OLMASI, MİLYONLARCA VATANDAŞIN KULLANDIĞI İÇME SUYUNDA NE GİBİ ETKİLERE SEBEP OLMUŞTUR?”
Milletvekili Hasan Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede içme suyu güvenliği planı ile ilgili şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“Yönetmeliğin yayınlanmasının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halk sağlığı açısından çok büyük önem taşıyan içme suyu güvenliği planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esaslar neden hala belirlenememiştir? Tüketiciye ulaşan suyun kalitesi ve miktarını güvence altına almak için yapılan çalışmalar nelerdir? Ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok baraj kuruma noktasına geldiği bir dönemde hali hazırda bir su güvenliği planının bulunmaması su temini hususunda ne gibi sorunlara yol açmaktadır? Bundan sonraki dönemde su güvenliğine ilişkin alınması planlanan tedbirler nelerdir? Bakanlık tarafından usul ve esaslar belirlenmediği için Büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri tarafından içme suyu güvenliği planlarının hazırlanamamış olması, milyonlarca vatandaşın kullandığı içme suyunda ne gibi etkilere sebep olmuştur? İçme Suyu Güvenliği Planına ilişkin usul ve esasların belirlenmemiş olması salgın hastalıklara sebebiyet vermiş midir? Vatandaşları sağlıklı içme suyu sağlamak için ne gibi planlamalar yapılmaktadır?”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.