Kendirli (Ğoloz) VİDEO

1967’den beri Belediye ile yönetilen, Sırt Mahalle, Asmalık, Halaslar, Düz mahalle ve Orta Mahallesi ile, verimli ve düzgün toprak yapısı ile Bölgemizi en kalabalık yerleşik birimidir.. Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna kayıtlı..

Son Güncelleme: Whatsapp

1967’den beri Belediye ile yönetilen, Sırt Mahalle, Asmalık, Halaslar, Düz mahalle ve Orta Mahallesi ile, verimli ve düzgün toprak yapısı ile Bölgemizi en kalabalık yerleşik birimidir..

Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna kayıtlı yaklaşık 15. 000 nüfusuyla başta İstanbul, Samsun ve diğer illere ikamet eden, yazın nüfusu 7-8 bine çıkıp, kışın 3-4 bin arasında yerleşik nüfusa sahip Kendirli Beldesi’nin eski ismi, düzlük anlamına gelen ĞOLOZ’dur..

Kendirli Rize merkeze bağlı bir Belde. Kendirli ilk olarak adını 1982 Cunta Anayasası’na toplu şekilde “red” oyu vermesiyle duyurmuştu !
(KENDİRLİ’DE DARBE İZLERİNE BAKILABİLİR )

Daha sonrasında ise Milli Görüşün kalesi olarak Refah, Fazilet ve Saadet Partisi’ne verdiği destekle gündeme gelen Kendirli, 2009 yılında ilk kez bir Başbakan Erdoğan tarafından ziyaret edildi. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaret ettiği yer yine Kendirli Beldesiydi..

Tarihçe

Kendirli Beldesinin eski ismi Rumcada düzlük anlamına gelen “Ğoloz”dur. Kendirli’de belediye teşkilatı Merkez ilçeye bağlı bir köy olduğu dönemde 2 Kasım 1966 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla kuruldu. Günümüzde Rize’nin bir beldesi olan Kendirli’nin beş mahallesi bulunmaktadır.

Coğrafya
Karadeniz’in doğusunda Rize ilinin merkezine 27 km uzaklığında ve sahilden Trabzon-Rize il sınırlarında bulunan İyidere Deresi’nin denize döküldüğü yerden 9 km içeride yer alır.

Nüfus

 

KENDİRLİ

Rize Merkeze bağlı Kendirli beldesinin eski ismi Rumcada düzlük anlamına gelen “Ğoloz”dur. Bölgenin eğimli arazi yapısına ve komşularına göre daha düz bir alana sahip olmasından beldeye bu isim verilmiştir. Ancak Cumhuriyetin ilanını izleyen yıllarda beldenin ismi “Kendirli” olarak değiştirilmiştir.

Bunun sebebi, o tarihlerde beldede kendir bitkisi üretiminin yapılmasıdır. Kendirli beldesinin tarihine ilişkin fazla kaynak yoktur. Buna sebep olarak harf inkılâbından sonra Osmanlı Türkçesiyle yazılmış belgelerin kaybolması gösterilmektedir.
Beldede yaşayan en yaşlı insanlar sadece birkaç kuşak öncesinden haber verebilmektedirler. Bu kişilerle yapılan röportajlardan eskiden beldede medreseler olduğu anlaşılmaktadır. 1967 yılında belediye olup Rize Merkeze bağlı bir belde haline getirilmiştir.

Karadeniz’in doğusunda, Rize ilinin merkezine 27 km uzaklıktadır. Sahilden, Trabzon-Rize il sınırında bulunan İyidere Deresi’nin denize döküldüğü yerden 9 km içerde yer alan Kendirli beldesi müstesna bir yerleşim yeridir.

Toprağında fosfor, granit, bazalt ve antrasit kayaların karışımıyla meydana gelmiş oluşumlar mevcuttur. Belde dört mevsim yağış almaktadır. İklimi subtropikal iklimdir. Yazın en yüksek sıcaklığında bile kuraklık, kışın en düşük sıcaklığında da don yaşanmamaktadır. Yıllık ortalama sıcaklığı (+)15 derece civarındadır.

 

Beldemizin yerleşim alanı düz bir arazide olup, etrafı dağlarla çevrilidir. Batısından Elma Deresi, doğusundaki dağların arasından ise Çiyalar Deresi akmaktadır. Dağlarla çevrili bir alana sahip olduğundan diğer bölgelere göre mevsimleri ılıman geçmektedir. Beldenin yerleşiminde dağınıklık olmayıp toplu bir yerleşime sahiptir.

Ağaç türleri ise kızılağaç, orman gülü, yabani karayemiş, ceviz ve meşedir. Beldemizin önemli bir alanını çay bahçeleri kaplamaktadır. Beldenin ulaşım problemi yoktur.

Beldenin girişinden uzanan İspandam, Asmalık ve Halaslar mahallesi arasında beldenin içindeki en yüksek yerdir ve buradan beldenin her yeri kuş bakışı görünmekte, manzarası izleyenine eşsiz bir seyir zevki yaşatmaktadır.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.