Rize Eğitim Araştırmanın bitişiğindeki Onkoloji Hastanesinde Onkoloji doktoru eksikliği sık sık hissediliyor.
Şunu önce yazayım, hasta sahipleri ve Rize kamuoyu olarak Rizeli görev yapan Hekimlerden şikâyet etmiyor. Şikâyetçi oldukları tedavi uygulayan doktorların 1-2 yıl içinde mecburi hizmetlerini tamamlayınca Rize’den gitmelerinden hasta sahipleri rahatsız.
Trabzon Farabi’ye çok sık giden bir hasta yakını’ne olur bizi yollara mahkûm etmeyin Rize’deki bu merkeze doktor atayın ki rahatça tedavimiz yapalım dediler.
Onkoloji üzerine bölgedeki en önemli sağlık merkezi olan RTEÜ Araştırma Hastanesi yanındaki Onkoloji Hastanesine niye doktor dayanmıyor.
Hasta ve hasta sahipleri her an hizmet yapan tek doktorunda gideceği endişesini taşıyor.
Rize ve doğu yakasındaki bölgenin insanı yıllarca hastalıkların iyileştirilmesi noktasında çok doktor eksikliği çekmişti. Burada yaşayan birisi olarak yaşananları yakından biliyorum.
Rize’mizde bilhassa 986 Çernobil olayının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra yani 1996 yılı itibariyle Kanser hasta sayımızda artışlar olduğu gözlendi. Bu artış Çernobil patlamasından sonra olduğu söyleniyor ama daha öncede var olup dikkat edildemediği de söyleniyor. Gerekçe Çernobil değil ama bölgemizde, Rize’mizde hayli fazla hastamız olduğu bir gerçek.
Onkoloji bu hastalığın ana dalı.
Yetkililerin söylediğine göre Onkoloji dalında doktor çok zor yetişiyor ve ülkemizde de sayısı azmış. Onkoloji hekimleri yeterli sayıda olmayınca eksikliği çok hissediliyor. Ankara, İstanbul gibi metropol ve parası bol şehirler olunca Hekim Rize’yi tercih etmiyor diyor.
Onkoloji doktoru kolay yetişmiyor, çok pahalı bir dal gibi bahaneler gerekçe olmamalı. Ortada tedaviye muhtaç bir can var.
Devletin hemen her ilde Üniversitesi var. Bu Üniversitelerin birçoğunda Tıp Fakültesi mevcut. Onkoloji konusunda uzman yetiştirilecek önemli bir kadro için ayrıcalıklı imkânlar tanınarak sağlık hizmeti verecek Onkoloji Hekim sayısı arttırılabilir.
Tıp Fakültelerinde Onkolojiyi tercih edecek öğrencilere çok ayrıcalıklı imkânlar tanınmalı. Bilhassa Burs konusunda çok cazip ödemeler yapılarak Onkoloji bölümü tercih edilmeli.
Görev yapan hocalar maaş ve sosyal imkânlar bakımından teşvik edilmeli. Gerektiğinde Onkoloji okuyacak öğrencilere yemek, barınma, ulaşım vs. hizmetler gibi imkânlar öğrenimi boyunca ücretsiz verilmeli.
Eğitim ve öğretimde kalite olunca Onkoloji Doktoru bugünkü gibi aramayacağız. Onkolog eğitimi alan hekimler nokta tayin yapılarak ihtiyaç hissedilen Hastanelere yönlendirilebilir ve bu sayede birkaç yıl içinde Onkolog fazlası dahi olabilir.
Devletin önemli bir sosyal hizmeti de doktor eksiklerini gidermektir.
Umarım Rize’de Onkolog hastaların morale çok ihtiyaçları olduğu zamanda doktorları gitmez
İsmet Kösoğlu