1984 yılında yapılan sahil cami,
Yaklaşık 3 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği, kütüphane, bayanlar için dinlenme ve sohbet odası, özürlüler için lavabo, duş yerleri ve çay ocağı bulunuyor, cami bahçe düzenlemesi ile de dikkat çekiyor.
Sahi Camii Rize’de en geniş alanda en çok cemaate sahip olan bir cami..
Sahil Camii’nin en büyük özelliği, kadın ve erkek gasilhanesi olması vesilesiyle, Rize’de vefat eden kadın ve erkeklerin yüzde 90’ninın burada yıkanıp, Oradan Rize Merkez ilçe ve beldelerine gönderilmesidir..
Rize sahil Camii’nin altında bulunan çay ocağı, Rize’de özellikle cenaze sahipleri ve namaz kılmaya gelen cemaatin ilk uğrak yeri, dinlenme yeri olması bakımından da, bir kültür ve #sosyal evi görevi görüyordu..
Özellikle yaşları 50’den yukarı olan vatandaşların bir dinlenme, deşarj olma yeri olan bu çay ocağı,Kısa bir süre önce sahil camii’nde tadilat ve bakım yapılacak diye kapatıldı..
Bugün 2025 Ocak ayının 2. haftası, Cuma saatine yaklaşık yarım saat var, bir çoğu 60-70 yaş arasında sağlık sorunları olan Müslümanlar, Cuma namazını kılmak için caminin altında soğukta bekliyor..
Sahil camii’nin bir vakıf tarafından yönetildiğini biliyoruz..
Burası en kısa zamanda bir bakım ve tadilattan geçirilerek,yeni bir konsepte ile halkın yararına, Sahil camii cemaati kullanımına açılmalıdır..
Çünkü; haftada hemen hemen 2 -3 cenaze namazının kaldırıldığı, yukarıda da belirttiğimiz gibi, Rize merkez ilçeleri ve köylerdeki cenazelerinin %90’ının yıkandığı yer olması sebebiyle,günün her saati yoğun kalabalık olan bir yer..
Vakit namazları ve cuma gününde binlerce insanın ibadet ettiği sahil camii şayet bu durumda ise,mutlaka altında da eskiden olduğu gibi çay ocağı açılmalıdır..
Başbakanlar şehri,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize halkı bunu hak etmiyor..
Osman Köseoğlu
aktuel53