Gökhan İÇKİLLİ / SAMSUN, (DHA) – SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, kronik karaciğer hastalığı kaynaklı tekrarlayan mide kanamaları geçiren bir hastaya ‘Transjuguler İntrahepatik Portosistemik Şant’ (TİPS) işlemi uygulandı. Bu yöntemle, karaciğer damarlarındaki yüksek basıncın düşürülmesi ve kan dolaşımının düzenlenmesi amaçlandı.

 

TİPS işlemi, özellikle karaciğer sirozu gibi hastalıklarda portal hipertansiyona bağlı gelişen komplikasyonları önlemek için uygulanıyor. Anjiyografik teknikle gerçekleştirilen işlemde, karaciğer içindeki damarlar arasında yapay bir bağlantı oluşturularak kan akışı düzenleniyor. Bu sayede, geleneksel tedavi yöntemlerine dirençli hastalarda olumlu sonuçlar alınabiliyor.

 

OMÜ’de ilk defa gerçekleştirilen TİPS işlemi hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uzunkaya, “TİPS işlemi, karaciğer sirozu başta olmak üzere birtakım hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan portal hipertansiyonun mide-varis kanaması, karında veya akciğer zarında sıvı birikimi gibi komplikasyonlarının yönetiminde uygulanan komplike bir girişimsel işlemdir. Bu işlem ile sindirim sistemine ait organlardan gelen kanı karaciğere taşıyan damar sistemindeki yükselmiş olan basıncın düşürülmesi hedeflenmektedir. İşlemin mantığı, karaciğer içerisinde yer alan 2 ayrı toplardamar sistemi arasında kapalı anjiyografik yöntemle köprü oluşturma esasına dayanmaktadır. Böylece rutinde uygulanan tedavilere dirençli durumlarda iyileşme sağlanabilmektedir” dedi.

 

TİPS İŞLEMİ SAMSUN’DA ŞİMDİYE KADAR HİÇ YAPILMAMIŞTI

 

TİPS işleminin Samsun’da ilk kez yapıldığını belirten Doç.Dr. Uzunkaya, “Her ne kadar TİPS işlemi ülkemizdeki büyük merkezlerde çok zamandır yapılıyor olsa da bildiğimiz kadarıyla Samsun’da şimdiye kadar hiç yapılmamıştı. Tokat’ta yaşayan ve uzun zamandır mide kanamalarından muzdarip olan bir hasta bize başvurduğunda kendisine böyle bir tedavi yöntemi olduğunu ve bundan fayda görebileceğini söyledik. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görevli Doç.Dr. Mustafa Özdemir’i işlemi birlikte gerçekleştirmek için özel olarak davet ettik ve hastanemiz Girişimsel Radyoloji bölümünde görevli öğretim üyelerimizin de katılımlarıyla işlemi başarıyla gerçekleştirdik” diye konuştu.

 

HASTANEMİZ ADINA YENİ BİR İLKE İMZA ATMIŞ OLDUK

 

Doç.Dr. Uzunkaya konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Artık hastalarımız bu türden işlemler için metropollere gitmek zorunda kalmayacaklar. Böylece hastanemiz adına yeni bir ilke imza atmış olduk. Altyapımızın gücü, ekibimizin tecrübesi, paydaş hocalarımız ile idarecilerimizin destekleri sayesinde TİPS gibi oldukça komplike işlemleri adım adım hastanemize kazandırıyoruz.” (DHA)

568815