TÜRKİYE’DE CUNTACI VE FETÖ’NÜN GİREMEDİĞİ TEK YER !…

  KENDİRLİ’NİN TARİHÎ Rize Merkez İlçeye bağlı Kendirli Beldesi’nin eski ismi “düzlük” anlamına gelen Ğoloz’dur. Bölgenin eğimli arazi yapısına ve komşularına göre daha düz alana sahip olduğundan beldeye bu isim..

TÜRKİYE’DE CUNTACI VE FETÖ’NÜN GİREMEDİĞİ TEK YER !…
Son Güncelleme: Whatsapp

 

KENDİRLİ’NİN TARİHÎ

Rize Merkez İlçeye bağlı Kendirli Beldesi’nin eski ismi “düzlük” anlamına gelen Ğoloz’dur.

Bölgenin eğimli arazi yapısına ve komşularına göre daha düz alana sahip olduğundan beldeye bu isim verilmiştir.

Ancak, Cumhuriyetin ilanını izleyen yıllarda beldenin ismi değiştirilerek KENDİRLİ ismini almıştır. Buna sebep olarak ta o tarihlerde beldede Kendir bitkisi üretiminin yaygın olduğu gösterilmektedir.

Kendirli,O yıllarda Rize’nin en önemli,Kendir üretiminden feratiko üreten bir merkeziydi..

Kendirli Beldesi’ne ilişkin fazla tarihi kaynak yoktur.

Buna sebep olarak 1928 yılında yapılan harf inkılabından sonra eldeki Osmanlıca yazılmış belgelerin kaybolması gösterilmektedir.

Belde’de yaşayan en yaşlı insanlar da en çok üç kuşak öncesinden haber verebilmektedir. Bu kişilerle yapılan yüz yüze görüşmelerde, Kendirli Beldesi’nin eskiden medreseler şehri olduğu tespit edilmiştir.

Fakat günümüzde bu medreselerden ortada kalan hiçbir kalıntı yoktur.
Bunun, Rus işgali, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu ve çok yağışlı iklim şartları gibi sebeplerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir.

Bugün ayakta kalmış tek tarihi kalıntı 1 asırlık bir geçmişi olan Kendirli Merkez Camii’nin minaresidir.

1967 yılına kadar Rize’nin Kalkandere bucağına bağlı bir köy olan Kendirli, aynı yıl belediye olup Rize ili Merkez İlçeye bağlı Belde haline getirilmiştir.

Belde bugün beş mahalleden oluşmaktadır.(Asmalık mah., Halaslar mah., Sırt mah., Düz mah.ve Orta mah.)

Verdiği göçlerle birlikte,Toplam Nüfusun 14-15 bini bulduğu tahmin edilmektedir. Ekonomisi Çay Tarımı’na dayanmaktadır.

Beldenin Coğrafı Konumu

Kenderli Beldesi, Rize il merkezinden 27 km uzakta ve sahilden 9 km içerde yer alan düz bir yapıya sahip, denizden yaklaşık 300 m yükseklikte bulunan şirin bir yerleşim yeridir.

Kendirli Beldenin doğusunda Beştepe Köyü, kuzeyinde Esentepe, Kiraz Dağı köyü,Kuzeybatısında Maltepe Köyü, batısında Kalecik Köyü, güneyinde Dilsiz Dağı, güneybatısında ise Geçitli Köyü bulunmaktadır..

Toprak yapısının granit, fosfor, bozalt ve antrasit kayaların bileşmesinden meydana gelmiştir. Kendirli Beldesi’nde her mevsim yağışlı (Subtropikal) iklim tipi egemendir.

Yaz mevsiminde sıcaklık kuraklığa yol açmaz, kışın don olayı gözlenmez. Yıllık ısı ortalama + 15 C derece cıvarındadır.

Kenderli Beldesi’nin etrafı dağlarla çevrili olduğundan iklim çevre yörelere göre daha ılımandır.
Çevresindeki diğer köylerden derelerle ayrılmıştır. Ayrıca, Kendirli Beldesi’nin toplu bir yerleşim yapısına sahip olduğu gözlenmektedir.

Belde’de doğal olarak yetişen ağaç türleri; kızılağaç, orman gülü, kayın, meşe, ladin, yabani karayemiş ve özellikle de cevizdir. Halkın geneli çay ile ilgilendiğinden beldenin genel görünümü çay bahçelerinden ibarettir.

KENDİRLİ ilk olarak adını, 1982 Anayasası’na toplu şekilde “red” oyu vermesiyle duyurmuştu..

Kenan Evren Cunta anayasası Türkiye’de %91 ile kabul edilirken, Türkiye Cumhuriyeti’nde sadece Kendirli beldesi, %98 red vererek cuntacılara Türkiye’de prim tanımayan, tek yer olarak tarihteki yerini almıştır..

Ancak Kendirli halkının topluca ret vermesi sonrasında, cuntacılar Kendirli halkına karşı büyük zulümler yaparak,aradan yıllar geçmesine rağmen,hala bu skandallar unutulmamıştır..

Bu konuyla ilgili yıllar sonra” KENDİRLİDE DARBE İZLERİ ” yazılarak yerel ve ulusala taşınmıştır..

Bu haberimiz sonrasında dönemin Kender Kendirli Dernek yönetimi darbeci faşist Kenan Evren ve cuntacılardan manevi de olsa dava açarak hesap sormuştur..

Kendirli siyasi anlamda, milli görüş geleneğinden gelme,MSP ,REFAH, FAZİLET ve SAADET partisine verdiği
güçlü desteklerle bilinen ,milli görüş lideri Erbakan hocamıza 40 yıl Kale görevinde bulunmuştur..
Kendirli,2009 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk kez ziyaret edilmişti..
Kendirli Beldesi,2014 yılından beri de AK parti belediyeciliği tarafından yönetilmektedir..

Kendirli halkı milli görüş lideri, Cumhuriyet tarihinin yetiştirmiş olduğu tek, ilim bilim ve Devlet adamı,54. hükümetin Başbakanı Necmettin Erbakan ve AK parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı daima vefasını göstermiştir..

Türkiye’nin hiç bir yerinde olmayan yardımlaşma ve dayanışma kültürü(cenaze, düğün)Kendirli’de 50-60 yıldan beri devam etmektedir..
Siyasal,İdeolojik akımları bahane eden, kin ve nefret tohumları ile kimse,kendirli halkının birlik ve beraberliğine paranga vuramayacaktır..

Hayatında bir kez dahi olsa,milli görüş geleneğinden Erbakan’a oyu nasip olmayan kişilerin, siyasal akım ve düşüncesi iflas etmeye mahkumdur…

Video: Yakup Gör

Osman Köseoğlu

aktuel53

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.