Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

RTEÜ’de ÇAYKUR Çay Eksperlerine Yönelik Seminer Düzenlendi

RETÜ Üniversitesi  Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından “Hasat ve Hasat Sonrası

RETÜ Üniversitesi  Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından “Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalarda Son Teknolojiler, Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri”  konulu seminer düzenlendi.

Çay Eğitim Projesi kapsamında planlanan seminer, çayın bahçeden bardağa kadar olan tüm aşamalarının temel aktörlerinden biri olan çay eksperlerine yönelik olarak Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programda, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Bilgin bir açılış konuşması yaparak, çay ihtisas üniversitesi olan Üniversitemizde bölgenin çay tarımı ile ilgili sorunlarına çözüm üretmek amacı ile önemli projeler yürütüldüğünü, bu projelerden elde edilen sonuçların da sahaya aktarılmak üzere paydaşlar ile paylaşıldığını belirtti.

Çayın kalitesinin düzeltilmesi noktasında topraktan bardağa kadar olan süreçlerde birtakım iyileştirmelerin yapılması gerektiğini, bu noktada da eksperlere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Rektör Yardımcımız, bu tarz etkinlikler ile Üniversitemizde elde ettiğimiz sonuçların ilgili paydaşlarımızla paylaşılması ve onların görüş ve önerileri doğrultusunda çalışmalara yön verdiklerini söyledi.

Açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, “Çayda Budama, Hasat ve Hasat Sonrası Uygulamalar ile Kullanılan Yeni Teknolojiler” başlıklı sunumunu gerçekleştirerek mevcut durum, sorunlar ve sorunların çözümüne yönelik olarak ihtisaslaşma kapsamında yürütülen projelere ve dünyadaki iyi uygulama örneklerine yer verdi.

Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Keziban Yazıcı da  “Çay Alımı ve Pazarlamasında Dünya Örnekleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumunda hasat edilen yaş çay yaprağının kuru çay olarak satışa sunulması aşamasına kadar olan süreçleri, Çin, Japonya, Hindistan, Kenya ve Sri Lanka gibi önemli çay üretici ülkelerdeki uygulamaları ve süreçleri anlatan Yazıcı, yaş çayın kalitesinin artırılması gerektiğini vurgulayarak bu konuda Üniversitemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Seminer, Öğr. Gör. Ahmet Tan’ın “Çayda Hasat ve Hasat Sonrası İşlemlerin Gerçekleştirilmesi” projesi kapsamında çay alım yerlerinde eksperler, müstahsiller ve işletme temsilcileri ile yapılan anket uygulamalarının ve sonuçlarının yer aldığı “Çay Hasat Dönemlerinde Alım Yerleri ve Eksperlerin Yaşadıkları Sorunlar” başlıklı sunumu ve soru cevap kısmı ile sona erdi.

Seminere kamu ve özel sektörde görev yapmakta olan çok sayıda çay eksperi ve Üniversitemiz Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi öğrencileri katıldı.

L 3598 20220407162057757474 L 3598 20220407161853116562 L 3598 20220407161924163509 L 3598 20220407161934569780 L 3598 20220407161941632297 L 3598 20220407161949804194 L 3598 20220407162011882368 L 3598 20220407162042694933 L 3598 20220407162047882448