Bizleri yoktan var eden varlığından haberdar eden yüce Rabbimiz İnsanı topraktan yaratmış ve İnsana sayılamayacak kadar nimetler bahşetmiştir. Bunca nimeti insana bahşeden yüce Rabbimiz vermiş olduğu nimetlerden yaşadığımız ortamdaki fakir fukaraya garip gurebya vermemizi emrediyor.
Yapacak olduğumuz ikram sadece fakir fukaraya sadaka verme anlamında anlaşılmamalıdır. Akrabaya kolu komşuya, misafire, yolcuya ve yolda kalmışa ihsanda bulunmak daha açık ifade edecek olursak insanlara ihsanda bulunmak Allah’ın kuluna bahşettiği cömertlik hasletinin neticesi dir.
Cömertlik te Allah’ın insana bahşettiği bir nimettir. Bu nimet insanoğluna hem bu Dünyasını hem de Ahiretini kazanmada büyük fayda sağlayacak tır.
Yüce Rabbimiz Kur’an-i kerimde (Bakara 272) Hayırdan yani mallarınızdan ne infak ederseniz sevabı kendinize aittir. Tabi ki bu infakın yapılması yaratılanın rızası için değil de yaratanın ricası için olması gerektiğini de yine ayetin devamında rabbimiz bildiriyor. Yaptığımız infak bu şekilde olursa zerre kadar haksızlığa uğramayacağımızı da vaat ediyor.
İnsanların en cömerdi sevgili peygamberimiz Hz. Muhammet sav dir. Çünkü o daima insanlara faydalı olmaya çalışır ve cömertlikte örneklik teşkil eder veren alin alan elden daha üstün olduğunu ifade ederdi. Vermekle malımızın tükenmeyeceğini aksine artacağını bilmeliyiz.
Cömertlik sadece malından tasarruf etmek değildir.
Cömertlik!!!
Hastayı ziyaret edip ona moral vermektir
Yaşlıları sevindirmek tir.
Kabir ziyareti yapmaktır
Aç olanı doyurmaktır
Susuz kalana su vermektir
Yolda kalmışa yardımda bulunmaktır
Derdi olanın derdine deva olmaya çalışmaktır
Yolda bulunan taşı kaldırıp kenara bırakmaktır.
Kısaca Hz. Muhammed sav efendimiz gibi daima insanlara faydalı olmaya çalışmak çaba sarf etmektir.
Allah cc İnsana sekiz haslet vermiş bunların dördü Cennet ehlinde dördü ise cehennem ehlinde bulunur. İşte cennet ehlinde bulunan hasletlerden biri de Cömert eldir.
Cennetliklerde bulunan dört haslet
Güler yüz
İyi ve tatlı dil
Allah korkusu ile yaşayan kalp
Cömert el
YORUMLAR